Οι επιλογές, η ποικιλία και το κυνήγι της γαστρονομικής εμπειρίας
Το φαγητό στο αεροπλάνο αποτελεί μια ιδιαίτερη διαδικασία, καθώς μια σειρά παραγόντων επηρεάζει κατά κόρον το πώς δημιουργούν το προσφερόμενο μενού τους οι αεροπορικές εταιρείες.
Στη βάση και των σύγχρονων τάσεων, οι επιλογές φαγητού που διατίθενται στα αεροπορικά ταξίδια ποικίλουν ανάλογα με τη διάρκεια της πτήσης, την κατηγορία της θέσης εντός του αεροσκάφους και την αεροπορική εταιρεία που εκτελεί το δρομολόγιο. Για παράδειγμα, οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, συνήθως, προσφέρουν την επιλογή αγοράς ζεστών ή κρύων ποτών, ελαφρών γευμάτων ή σνακ, δημιουργώντας μία πιο χαλαρή και ευέλικτη εμπειρία. Αρκετοί επιβάτες προτιμούν την επιλογή αυτή, καθώς δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν οι ίδιοι, τι θέλουν να καταναλώσουν, ενώ άλλοι προτιμούν να πάρουν το γεύμα τους από το σπίτι.
Η παροχή γευμάτων εντός των αεροπορικών πτήσεων δεν είναι μία εύκολη διαδικασία για τις εταιρείες. Αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις όπως τη μεγάλη ποσότητα γευμάτων που χρειάζονται για κάθε πτήση και τον περιορισμένο χώρο για αποθήκευση και προετοιμασία των γευμάτων, εντός του αεροσκάφους. Παράλληλα, ο ξηρός αέρας εντός της καμπίνας, αφυδατώνει το σώμα, έτσι οι αισθήσεις της γεύσης και όσφρησης μειώνονται, μετατρέποντας τις τροφές σε άνοστες και άγευστες, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι.
Η ποιότητα των προσφερόμενων γευμάτων κατά τη διάρκεια των πτήσεων, είτε αυτών που διατίθενται προς πώληση, είτε προσφέρονται ως μέρος της υπηρεσίας, έχει σημειώσει αξιοσημείωτη βελτίωση, σε σύγκριση με το παρελθόν. Αρκετές αεροπορικές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις σ’ αυτό το κομμάτι, όπως για παράδειγμα, σε συνεργασίες με διάσημους chefs. Αυτό στο οποίο στοχεύουν είναι η δημιουργία νέων και ιδιαίτερων μενού, κυρίως στην επιχειρηματική και διακεκριμένη θέση (business και first class). Επίσης, δημιουργούνται επετειακά ή εποχιακά γεύματα, ανάλογα με την κουλτούρα της έδρας της αεροπορικής εταιρείας. Πρόκειται λοιπόν για στοιχεία που δίνουν μία άλλη νότα στην ταξιδιωτική εμπειρία.
Η αεροπορική βιομηχανία για τη συνεχή βελτίωση της γαστρονομικής εμπειρίας των επιβατών εφαρμόζει διάφορες μεθόδους όπως:
Διαφοροποίηση των γευμάτων ανάλογα με τον προορισμό της πτήσης, εντάσσοντας τοπικά πιάτα στο μενού, ώστε οι επιβάτες να πάρουν μια γεύση από τον προορισμό, τον οποίο επισκέπτονται.
Συνεχής δοκιμή των συνταγών και των γευμάτων, σε περιβάλλον παρόμοιο με αυτού της καμπίνας, ώστε να διαβεβαιώσουν ότι η γευστική εμπειρία είναι αυτή που πρέπει.
Χρήση συγκεκριμένων συστατικών λόγω περιορισμών στο χώρο προετοιμασίας και θεμάτων ασφαλείας και υγείας. Οι chefs πειραματίζονται με λίγα συστατικά και χρειάζεται να είναι αρκετά δημιουργικοί, ώστε να ετοιμάζουν ικανοποιητικά γεύματα.
Δυνατότητα παραγγελίας ειδικών γευμάτων προσφέρουν αρκετές αεροπορικές εταιρείες, 24-48 ώρες πριν την αναχώρηση της πτήσης, πέραν των συγκεκριμένων επιλογών που διαθέτουν σε όλους τους επιβάτες. Αυτά ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες θρησκευτικές ανάγκες, άλλα προορίζονται επίσης και για άτομα με ειδικές διατροφικές συνήθειες, όπως διαβητικούς και χορτοφάγους.
Βιώσιμες πρακτικές και στην τροφοδοσία σε όλη τη διαδικασία, όπου επιλέγονται υλικά από τοπικούς παραγωγούς, μειώνεται η χρήση πλαστικών μίας χρήσης και προσφέρονται φυτικής προέλευσης γεύματα, ώστε οι αεροπορικές εταιρείες να μειώσουν τις αρνητικές επιδράσεις στο περιβάλλον.
Πηγή: Simple Flying
Comments