top of page

Γιατί μειώνονται οι πτήσεις προς την Κίνα;

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η μειωμένη ζήτηση


Η πραγματοποιήση πτήσεων από και προς την Κίνα έχει καταστεί δύσκολη. Οι επιλογές που έχουν πλέον οι ταξιδιώτες για αεροπορικές πτήσεις από και προς τη χώρα έχουν μειωθεί αρκετά, καθώς αρκετές αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει ή μειώσει τις πτήσεις τους.


Βασικότερη αιτία, είναι ο ουκρανορωσικός πόλεμος και οι κυρώσεις, οι οποίες δεν επιτρέπουν στις ευρωπαικές και βρετανικές αεροπορικές εταιρείες να πετούν πάνω από τον ρωσικό εναέριο χώρο. Έτσι, καθίσταται απαραίτητο να χρησιμοποιούν εναλλακτικά δρομολόγια, τα οποία συνεπάγονται με περισσότερες ώρες πτήσεων για τους επιβάτες καθώς, και αυξημένα κόστη καυσίμων και προσωπικού για τις αεροπορικές εταιρείες. Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με το μειωμένο αριθμό επιβατών που ταξιδεύουν από και προς Κίνα αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για τους αερομεταφορείς.


Παράλληλα, η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και η έντονη ανησυχία των ξένων εταιρειών, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη χώρα, προκάλεσαν μειώσεις και στη ζήτηση για επαγγελματικά ταξίδια. Επίσης, ο τουρισμός δεν βελτίωσε την κατάσταση, παρ’ όλη την άρση των απαιτήσεων της κινεζικής κυβέρνησης για έκδοση ταξιδιωτικής βίζας. Πρόσφατα, η βρετανική αεροπορική εταιρεία Virgin Atlantic, ύστερα από 25 χρόνια, διέκοψε τις πτήσεις της που συνέδεαν τη Σανγκάη με το Λονδίνο, καθώς η μη διέλευση από τον ρωσικό εναέριο χώρο πρόσθεσε 1-2 ώρες διάρκεια στη πτήση.


Παρομοίως, η πολωνική αερογραμμή LOT έχει αναστείλει την αεροπορική σύνδεση μεταξύ Βαρσοβίας και Πεκίνου μέχρι το καλοκαίρι του 2025, ενώ η σκανδιναβική SAS, σχεδιάζει να διακόψει τις απευθείας πτήσεις μεταξύ Κοπεγχάγης και Σανγκάης. Στην ίδια γραμμή κινούνται και οι Lufthansa, Air France και KLM. Αντίστοιχα, η αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία Qantas διέκοψε την αεροπορική σύνδεση μεταξύ Σίδνεϋ και Σαγκάης τον περασμένο Ιούλιο, λόγω της μειωμένης ζήτησης.


Στις Η.Π.Α., οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες πιέζουν να κρατήσουν σε μειωμένα επίπεδα το πτητικό πρόγραμμά τους από και προς την Κίνα. Αυτό φανερώνει την επίδραση των γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου και της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας, στον ταξιδιωτικό τομέα.


Τον περασμένο μήνα, οι United, Delta και American Airlines αιτήθηκαν από το αμερικανικό υπουργείο μεταφορών, ειδικές διευκολύνσεις, ώστε να συνεχίσουν να καθυστερούν την επανέναρξη του πλήρους πτητικού προγράμματος τους προς την Κίνα.


Στον αντίποδα, οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες έχουν εκμεταλλευτεί το κενό, προσθέτοντας αρκετές πτήσεις προς την Ευρώπη. Τον Νοέμβριο, η Air China, αύξησε κατά 24% τις διαθέσιμες θέσεις στις ευρωπαϊκές πτήσεις, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του περσινού έτους. Αντίστοιχα, η China Eastern Airlines διαθέτει 52% περισσότερες θέσεις και η Hainan Airlines 89%, σε σχέση με πέντε χρόνια προηγουμένως. Σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των κινεζικών αεροπορικών εταιρειών, είναι η προσφορά φθηνότερων αεροπορικών εισιτηρίων και η λιγότερη ώρα διάρκειας της πτήσης, αφού συνεχίζουν να πετούν πάνω από τη Ρωσία, χωρίς περιορισμούς.


Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι την ίδια στιγμή, οι ευρωπαικές αεροπορικές εταιρείες συνεχίζουν τα δρομολόγια από και προς την Ιαπωνία, παρόλο που επηρεάζονται από τους περιορισμούς διέλευσης πάνω από τη Ρωσία, καθώς οι συγκεκριμένες πτήσεις είναι συνήθως γεμάτες από τουρίστες. Έτσι αντισταθμίζονται οι επιπρόσθετες δαπάνες των αεροπορικών εταιρειών, για πραγματοποίηση των πτήσεων από και προς το συγκεκριμένο μέρος του πλανήτη.


Commentaires


Les commentaires ont été désactivés.
bottom of page