top of page

Bραζιλιανική Embraer: Γιατί μπορεί να ξεπεράσει Airbus και Boeing;



Πώς η κατασκευάστρια αεροσκαφών φλερτάρει με την κυριαρχία στην παγκόσμια αγορά


Η επικράτηση των δύο μεγαλύτερων κατασκευαστικών εταιρειών αεροσκαφών Airbus και Boeing, στην αεροπορική βιομηχανία, χρονολογείται από τα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, οι δυο αυτές εταιρείες ανταγωνίζονταν κυρίως μεταξύ τους και κατάφεραν να δημιουργήσουν μια ισορροπία, ώστε η κατανομή της αγοράς να γίνεται ισότιμα.


H Airbus κέρδισε το προβάδισμα στις πωλήσεις αεροσκαφών στενής ατράκτου (narrowbody) λόγω κυρίως του επιτυχημένου σχεδιασμού του Α321neo, καθώς το μέγεθος του συγκεκριμένου τύπου αεροσκαφών, μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα. 


Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, οι αερογραμμές και οι άλλοι μισθωτές αεροσκαφών είναι δυσαρεστημένοι. Αυτό προκύπτει από το ότι οι δύο βασικές εταιρείες που προμηθεύουν τα αεροσκάφη δεν μπορούν να παραδώσουν αρκετά αεροπλάνα και να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση.


Ως αποτέλεσμα, χωρίς ανταγωνισμό και με πιεσμένο πρόγραμμα, οι δυο μεγάλες εταιρείες θα συνεχίσουν να αδυνατούν, επίσης να αναπτύξουν εξελιγμένα, αεροσκάφη, νέας γενιάς.


Αυτά επομένως τα γεγονότα θέτουν το εξής ερώτημα: Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες, είναι επιτέλους ώριμη η αγορά για έναν τρίτο παίκτη στον τομέα κατασκευής αεροσκαφών; Εάν ναι, ποια από τις υφιστάμενες εταιρείες θα είχε τις καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας;


Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται η κινέζικη εταιρεία Comac, καθώς αρκετοί υποστηρίζουν ότι η ταχεία πρόοδος της Κίνας στη στρατιωτική αεροπορία και στις τεχνολογίες διαστήματος, θα επεκταθεί και στην εμπορική αεροπορία, με τον πρώην CEO της Boeing, Dave Calhoun, να δηλώνει ότι η εταιρεία θα κάνει σύντομα τη διαφορά και θα αποτελέσει τον τρίτο ανταγωνιστή στην Κίνα.


Παρόλα αυτά, η Comac, δεν είναι σε θέση να καταστεί στο σύντομο μέλλον ένας σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια αγορά προμήθειας αεροσκαφών. Αυτό συμβαίνει αφού η εσωτερική αγορά της Κίνας είναι αρκετά μεγάλη για να απορροφήσει την περιορισμένη παραγωγική δυνατότητα της Comac. Ταυτόχρονα, για να καταστεί ένα πρoϊόν αρκετά ανταγωνιστικό όνομα σε διεθνές επίπεδο θα χρειαστεί συγκεκριμένες πιστοποιήσεις στο δυτικό κόσμο, καθώς και ένα παγκόσμιο δίκτυο δυνατότητας συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης.


Τέλος η αστάθεια στις εμπορικές σχέσεις της Κίνας με τη Δύση, αποτελεί ακόμα μία πρόκληση για την είσοδο μιας κινεζικής κατασκευαστικής εταιρείας στη διεθνή αγορά αεροσκαφών.


Η βραζιλιάνικη Embraer φαίνεται πως είναι η κατασκευαστική εταιρεία αεροσκαφών που θα αναδειχθεί το 2025. Η εταιρεία, η οποία βρισκόταν παλαιότερα κοντά στο να εξαγοραστεί από την Boeing. Ιδρύθηκε το 1969 και έχει χτίσει ένα ισχυρό στόλο αεροσκαφών. Σύμφωνα με πληροφορίες του Aviation Week, αρκετές μεγάλες αμερικάνικες και ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, έχουν ήδη δηλώσει στην Embraer, πως θα προχωρήσουν σε παραγγελίες εκατοντάδων αεροσκαφών, εάν η εταιρεία ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα παραγωγής.


Η χρονική στιγμή είναι επίσης κατάλληλη, καθώς υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη παραγωγή αεροσκαφών, με τη ζήτηση να υπολογίζεται στα 44.000 αεροσκάφη. Είναι έτσι αυξημένη κατά 50%  σε σχέση με το 2008, με τις: Airbus και Boeing να είναι σε θέση να αντιληφθούν την ανάγκη ύπαρξης ενός τρίτου παίκτη. Βασικό ερώτημα, αποτελεί το εάν η Embraer, θα μπορεί να ανέβει επίπεδο και να ανταγωνιστεί στα ίσα τους δύο κύριους κατασκευαστές. Διαθέτοντας μόλις το 1/20 των εσόδων της Boeing, θα χρειαστεί έναν συνεργάτη με χρηματική δυναμική δισεκατομμυρίων, ώστε να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη ενός νέου προϊόντος. Οι συζητήσεις επικεντρώνονται σε επενδυτές από τη Μέση Ανατολή και πιο συγκεκριμένα τη Σαουδική Αραβία.


Μία άλλη σημαντική πρόκληση, αποτελεί το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας που βασίζεται σε εξωτερικούς συνεργάτες για την κατασκευή σημαντικών εξαρτημάτων, οι οποίοι προμηθεύουν και άλλες εταιρείες. Επομένως, τίθεται επίσης το ερώτημα εάν η αλυσίδα ανεφοδιασμού της αεροπορικής βιομηχανίας, που ήδη αγωνίζεται να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες των δύο μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών είναι σε θέση να καλύψει και ένα τρίτο μεγάλο πελάτη.


Η διοίκηση της εταιρείας αναγνωρίζει πως για να πετύχει σ’ αυτό το παιγνίδι πρέπει να καταφέρει να φτιάξει ένα προϊόν που ταράζει τα νερά ουσιαστικά με ένα πολύ ανταγωνιστικό αεροσκάφος.


 Πηγή: Aviation Week 


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page